El grup de Coeducació Pedagogies Feministes de Ca la Dona som un grup de mestres i professores feministes compromeses amb les pedagogies feministes per tal de transformar l’educació, a partir de les experiències i bones pràctiques coeducatives portades a terme al llarg dels anys. Organitzem diverses activitats i participem en iniciatives de reflexió i de formació.

Ens reunim a Ca la Dona (C. Ripoll, 25, Barcelona). Si estàs interessada a rebre informació sobre què fem, o formar-hi part, contacta amb nosaltres!
D’on venim
Aquest grup parteix del reconeixement d’una important i interessant genealogia de mestres i professores compromeses amb la Coeducació. Quan les ensenyants feministes ens vàrem trobar l’any 1976 a les Jornades Catalanes de la Dona a la UB, veníem de les escoles segregades del nacionalcatolicisme i el model l’ideal de recuperació, després de la dictadura franquista, era l’escola republicana on nenes i nens estaven junts a l’aula amb un mateix currículum. Va ser l’any 1985 en unes altres Jornades Feministes quan vàrem ser plenament conscients de les limitacions i discriminacions que perduraven en l’escola mixta i la Coeducació es va convertir amb força en una reivindicació.
Gràcies a la complicitat d’instàncies socials, sindicals i municipals afins al món educatiu i al feminisme, la feina quotidiana a les aules i l’activisme feminista van donar el fruit d’una sèrie de bones pràctiques i grans satisfaccions a les mestres i professores que experimentàrem unes formes d’ensenyament aprenentatge diferents pel que feia als continguts, a la metodologia i, sobretot, a les relacions amb l’alumnat.
L’experimentació i la implantació de la LOGSE no va cobrir les expectatives sobre la generalització de la Coeducació que es va difuminar en una transversalitat mal entesa i es va perdre pel formalisme rígid del currículum.
Actualment la necessitat de la Coeducació és un referent constant quan es parla de problemes, sobretot dels relacionats amb la convivència i la violència dins i fora de l’àmbit escolar. La Coeducació va apareixent en lleis que, sense pressupostos, sense formació, sense voluntat política, no han donat per ara els resultats que esperàvem.
Tot el que s’ha fet, totes les mancances que es detecten i sobretot els canvis socials que s’han produït porten més que mai a reivindicar una Coeducació interseccionada sense complexos. Per això més enllà de l’activisme, afirmem que les Pedagogies Feministes són capaces de transformar l’escola i donar resposta a l’esperança d’una educació i formació que ens porti a un altre món possible de llibertat, de justícia i de benestar.
Ha arribat el moment de tenir presents els sabers i pràctiques feministes, malgrat que hi ha resistències, s’han d’inserir les anàlisis i maneres de fer feministes a la formació general, cal difondre-les i transmetre-les a favor d’una educació innovadora i de qualitat.
Aquests són els objectius de les pedagogies feministes i emancipadores que ens proposem treballar i donar a conèixer des del grup amb les nostres reunions i activitats: establir relacions d’igualtat, reconèixer i valorar la diferència, considerar l’experiència com a font de saber més enllà de l’expertesa, desenvolupar l’esperit crític, buscar formes de participació, donar importància a l’afectivitat, deconstruir les relacions de poder i la violència implícita, tenir cura d’una comunicació inclusiva i alhora visibilitzadora de les diferències, tenir presents les interaccions del sexisme, la discriminació ètnicocultural, el racisme i l’heterosexisme, la necessitat de revisar els programes i els continguts curriculars per a donar protagonisme als grups socials desafavorits i també vigilar l’ocupació abusiva de l’espai, a favor d’una educació innovadora i de qualitat.
Aquesta és la utopia que encarem amb il·lusió i força, des de la nostra diversitat, les companyes del grup de Coeducació i Pedagogies Feministes de Ca la Dona